homelespakkettenblogover justcare contact
 
Amida
Congo – Gevlucht en teruggekeerd

Amida was moeder van zes kinderen. Maar tijdens de oorlog zijn er drie overleden. Het verdriet is te lezen op haar gezicht… Samen met haar man Biguba was ze gevlucht naar de stad Uvira. Nu is het veiliger en zijn ze teruggekeerd naar hun eigen dorp, Lugambo Ake. Toen Amida terugkwam, bleek alles verwoest te zijn. Gelukkig heeft ze een klein huisje gevonden, waarin ze samen met haar man en drie kinderen kan leven.


Elke dag zoekt Amida naar werk. Aan het einde van de dag hoopt ze dan een beetje eten te kunnen kopen om haar gezin te onderhouden. Haar man probeert ook werk te vinden, maar het is moeilijk. En vaak krijgen ze – ook wanneer ze wel hebben kunnen werken – geen geld, maar alleen krediet, omdat de mensen voor wie ze werken ook geen geld hebben. Hierdoor kan slechts één van de drie kinderen naar school. Naar school gaan kost 2.000 Congolese Frank, een hoop geld…

Landbouw 
Uiteindelijk heeft Amida zaden en gereedschap gekregen van ZOA. De zaden heeft ze gezaaid en nu houdt ze haar veld bij, totdat er geoogst kan worden. Tot die tijd is ze nog afhankelijk van ander werk. Maar als de oogst binnen is, kunnen zij en haar gezin daar zelf van eten en de cassave die over is, verkopen ze dan op de markt. Met het geld dat ze daarmee verdient, wil Amida sparen voor medische zorg en ervoor zorgen dat haar kinderen naar school kunnen gaan.

Toekomst
Wat Amida van de toekomst verwacht? Ze weet niet wat ze moet verwachten, maar ze verwacht alles van God… Ze hoopt op een goede oogst, zodat zij en haar gezin genoeg te eten hebben. Het volgende seizoen krijgt ze het tweede deel van de zaden en de overige gereedschappen van ZOA. Dat geeft haar weer een sprankje hoop op een betere toekomst!

Deze Lifestory hoort bij het Lespakket Voedsel.