homelespakkettenblogover justcare contact
 
Lespakket Eerlijke handel

Winkelen, boodschappen doen, we doen het allemaal. We kopen kleding die we leuk vinden, en genieten als het mag van suiker. Maar waar komen de producten vandaan, wie maakt ze en onder welke omstandigheden?

In vier lessen en een afsluitende opdracht worden deze vragen behandeld. De leerling staat stil bij de eigen keuzes en mogelijkheden en ontdekt de wereld achter de winkelrekken.Vakken

Het lesmateriaal leent uitstekend voor een lessenserie. De lessen sluiten aan bij de kerndoelen/eindtermen van de vakken Aardrijkskunde, Economie, Geschiedenis, Maatschappijleer, Godsdienst en Engels.
 


Bittere suiker in Nicaragua

Door: Charlot Lugtigheid

Rosa Esperanza is sinds zeven jaar weduwe en leeft in de gemeenschap La Isla in het Chichigalpa district in Nicaragua. “Mijn opa, ouders en broers zijn allemaal overleden als gevolg van chronisch nierfalen en op dit moment zie ik bij mijn drie zoons de symptomen van deze ziekte”. De drie zoons van Rosa zijn werkzaam bij Ingenio San Antonio, een groot agrarisch complex waar naast suiker ook ethanol en elektriciteit geproduceerd worden. Ingenio San Antonio is verantwoordelijk voor 46% van de totale suikerproductie in Nicaragua en is daarmee de grootste bron van werkgelegenheid voor het noordwesten van het land. Het complex betekent echter niet alleen werk maar ook ziekte en dood voor veel arbeiders en hun familie.

Lees meer...

 


Also available in English- click here


 
video over eerlijk katoen